Antiekveiling: Wat kan ik verwachten?

Ga je binnenkort naar een antiekveiling, of heb je zelf producten in huis waarvan je denkt dat ze wel eens in aanmerking konden komen voor een antiekveiling? Wat houdt een veiling precies in en welke producten zijn gangbaar op een veiling? Welke veilinghuizen doen iets met antiek en wat verstaan zij onder antiek? Hieronder staat voor een groot deel beschreven wat je precies onder antiek kan zien en wat je hiermee kan.

Als je zelf geïnteresseerd bent in antiek, is het sowieso een goed idee om eens naar een veiling te gaan. In grote steden zijn er vaak meerdere veilinghuizen, die een aantal keer per jaar een grote veiling organiseren. Woon je niet bij een veilinghuis in de buurt ? Kijk dan een op internet. Websites zoals Ebay en Catawiki zijn websites waar ook online veilingen worden georganiseerd . En ze hebben ook antieke spullen.

Wat is antiek precies?

Onder antiek verstaan we een aanduiding voor kunst-, sier- en gebruiksvoorwerpen die oud zijn. Dit houdt in dat ze als het ware al gebruikt zijn, dus ze zijn vaak tweedehands. Hieronder kan alles vallen. Dit zijn niet alleen schilderijen en meubels zoals tafels, stoelen en opbergmeubels, maar ook klokken, antiek zilver, textiel, tapijten, glas, sieraden, boeken, postzegels, kaarten, keramiek en ander aardewerk. In feite valt alles dus onder antiek, maar er is wel een verschil tussen mooie en minder mooie antiek. Zo spreken we ook wel eens van kunst of kitsch.

Kitsch zijn spullen die antiek lijken, maar die door de kenners niet als antiek worden gezien omdat er niets bijzonders aan is, of omdat er meerdere soorten van dit object zijn. Antiek behoort dus tot kunst en wordt daarom vaak via een veiling verkocht, omdat er meerdere vragers zijn. Het is immers een uniek stuk en daarom zijn er mensen die tegen elkaar op willen bieden. Daarvoor is een veiling een perfecte plek.

Bij welke veilinghuizen kun je terecht met jouw spullen?

Denk je in aanmerking te komen voor een antiekveiling, dan is het de moeite waard om via internet te inventariseren of er meerdere van jouw object worden aangeboden via een veiling. Vaak kom je er dan wel voor in aanmerking. Ook kan je advies inwinnen bij een veilinghuis. Vervolgens is het jouw keuze om het stuk via een veilinghuis of via een online veilinghuis te verkopen. Bij een veilinghuis moet het een iets unieker object zijn, omdat er niet zoveel momenten zijn dat er een veiling is. Je moet dan dus wel echt iets unieks hebben.

Bij een online veiling kan je meer verkopen, omdat daar ook op minder hoogstaande kunst wordt gereageerd. Via bijvoorbeeld Ebay kan je prima zelf een veiling organiseren, door het product online te gooien met afbeelding en beschrijving van het product. Dan kun je zelf monitoren hoe het gaat met de geïnteresseerden en wat voor bod er uit voort komt. Het is in elk geval in beide gevallen de moeite waard om eens te kijken wat de kenners of liefhebbers voor jouw object zouden gaan geven.

Antiekveiling