Soorten veilingen

Soorten veilingen: Wat is er allemaal precies?

Als je meedoet aan een veiling, dan ben je gewend dat je naar elkaar opbiedt tot de hoogste bieder is geweest. Echter zal dit niet bekend in de oren klinken als je een bloemist bent. Dan werk je meestal met een veiling die juist naar beneden zakt. Er zijn twee belangrijke soorten veilingen die hierboven beschreven worden, namelijk de veiling bij opbod en de veiling bij afslag. De veiling bij opbod komt het meest voor en wordt door de meeste veilinghuizen en online veilinghuizen gebruikt. Als het gaat om producten die niet zo lang houdbaar zijn, dan wordt er juist vaak gebruikt met een veiling bij afslag. Dit is bijvoorbeeld zo bij een vishandel, bloemenveiling of andere houdbare producten. Hoe werken de veilingen precies en wat kun je er precies mee doen?

Veiling bij opbod

De veiling bij opbod is de meest voorkomende veiling. Dit is ook de soort veiling die de meeste mensen als echte veiling zullen zien, omdat hierbij het traditionele hamertje komt kijken. De verkoper van een object stelt een startprijs af, vaak in overleg met de veilingmeester. De veilingmeester organiseert een moment waarop een veiling zal plaatsvinden. Op deze veiling zal niet alleen dat ene object geveild worden, ook de objecten van andere mensen zullen geveild worden, opdat er meer mensen op de veiling afkomen en opdat er ook meer mensen met iets naar huis zullen gaan.

Op het moment van de veiling zal de veilingmeester met jou bepalen wat de startprijs van het object is. Dan zal de veilingmeester jouw object naar voren brengen en zeggen wat het is en wat de startprijs is. Op dat moment mogen mensen hun bordje omhoog houden als ze meer dan dat bedrag willen geven. De veilingmeester is daarin leidend, hij stelt de prijs vast die het hoger moet worden. Dit kan bijvoorbeeld in stappen van €100 zijn. Op een gegeven moment biedt iemand het hoogste bedrag. Deze persoon krijgt dan het object voor die prijs.

Veiling bij opbod online

Je kunt ook een online veiling hebben. Dit werkt net iets anders dan bij een veiling in real life. Dit komt omdat je daar geen fysieke plek hebt waar je samen komt. Daarom werkt een online veiling vaak met een tijdsblok. Binnen een bepaalde tijd kan je bieden. Vaak staat er dan aangegeven hoe veel tijd je nog hebt om te bieden, bijvoorbeeld 20 minuten. Degene die, als de tijd op is, het hoogste heeft geboden, krijgt het object. Dit duurt vaak wat langer, omdat niet iedereen op hetzelfde moment naar het object kijkt en omdat je iedereen wel de kans wil geven.

Veiling bij afslag

Een veiling bij afslag is een veilig waarbij een startprijs wordt bepaald die eigenlijk te hoog is. De prijs zakt dan, door middel van een klok. Op het moment dat er een prijs komt die jou wel aan staat, druk je op een knop en is het product van jou. Omdat er bij een veiling bij afslag meerdere partijen aan verse goederen worden verkocht, is het minder een strijd onderling. Er komt namelijk daarna wel weer een partij goederen die hetzelfde zijn. Op deze manier gaat het iets sneller.

Antiekveiling