Hoe gaat een veiling in zijn werk?

Achter de schermen: Hoe gaat een veiling in zijn werk?

Vaak zie je op televisie of via via wel eens een veiling voorbij komen. Een veiling is een soort evenement waar verschillende objecten worden aangeboden, die je kavels noemt. Het idee van een veiling is dat je de mogelijkheid hebt om tegen elkaar op te bieden. Zo is er vaak een startprijs waarna je kan aangeven of je hoger dan dat wil gaan betalen voor een bepaald kavel. Dit doen anderen ook, door het omhoog doen van een bepaald bordje. Hoe werkt een veiling precies voor de mensen achter de veiling? Wat doen zij in de voorbereiding en hoe ziet dat er precies uit?

Een veiling organiseren

Als je bij een veilinghuis werkt, dan krijg je allerlei objecten binnen. Deze objecten worden verzameld per categorie. Zo heb je meubels, glaswerk, keramiek, sieraden, kunst, zilver, etcetera. Bij een veilinghuis werken mensen die in ieder van deze categorieën kennis hebben van de objecten die hierbinnen worden aangeboden. Dit zijn vaak kunstkenners of liefhebbers, die zich interesseren voor alles wat zich binnen deze wereld afspeelt. Zij bekijken wat er verder nog aan andere objecten op de markt zijn wat betreft hetgeen wat jij graag wil aanbieden. Op deze manier kunnen zij een richtprijs voor jou bedenken. Dit kun je zien als een soort taxatie.

Mocht deze prijs heel hoog zijn, dan kun je in aanmerking komen voor een veilingobject. Dit houdt in dat jouw object tijdens een veiling aan bod zal komen. Mensen kunnen dan op het object gaan bieden. Mocht je object iets minder bijzonder zijn, dan kan je er voor kiezen om het object via hun website aan te bieden. Dan komt het alsnog aan bod, maar op een andere manier en iets minder spectaculair. Je kunt op dit moment ook besluiten om jouw object via een online veiling zoals Catawiki aan te bieden. Ook daar werken taxateurs, dus dan loop je wel de kans dat het daar minder waard zal zijn.

Op een gegeven moment heeft het veilinghuis voldoende objecten in huis om een veiling te organiseren. Via hun website, de krant en bijvoorbeeld overzichten via internet laten zij weten een veiling te hebben op een bepaalde dag en een bepaalde tijd. Op dat moment gaan zij alle objecten die daar geveild gaan worden fotograferen en op de website plaatsen. Ze geven elk object een bepaald nummer, een kavelnummer. Zo kan je van tevoren al zien welke objecten voor jou interessant zijn.

Op de veilingdag

Op de veilingdag zelf zal een groot aantal mensen komen opdagen. Zij hebben hun ogen op een bepaald object of op meerdere objecten. De dag wordt opgedeeld in een aantal delen, die een aantal kavels behandeld. Zo kan het zijn dat van 10.00 tot 12.00 kavels 1 tot en met 600 worden behandeld. Zo kan je zelf ook bekijken wanneer je precies naar de veiling kan gaan komen. Dan begint de veiling en kan je door middel van een bordje omhoog houden laten weten dat jij een object graag wil. Heb je het hoogste bod, dan neem je het object mee naar huis.

Antiekveiling